Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Κασπάροφ εναντίον του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο τίτλος Ο Κασπάροβ εναντίον του κόσμου αναφέρεται σε ένα παιχνίδι σκακιού που διεξήχθη το 1999, μέσω του Διαδικτύου. Σε αυτό το παιχνίδι ο Γκάρι Κασπάροφ αντιμετώπισε ένα πλήθος παικτών από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από 50.000 άτομα από περισσότερες από 75 χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι. Ο οργανισμός που φιλοξένησε και προώθησε το παιχνίδι ήταν το MSN Gaming Zone, με χορηγία από την πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ. Μετά από 62 κινήσεις και διάρκεια πάνω από τέσσερις μήνες, ο Κασπάροφ κέρδισε το παιχνίδι. Αντίθετα με τις προσδοκίες, το παιχνίδι παρήγαγε ένα μείγμα τακτικών και στρατηγικών ιδεών, και παρόλο που ο Κασπάροφ κέρδισε, παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν είχε καταβάλει τόση προσπάθεια σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι στη ζωή του. Αργότερα ο Κασπάροφ είπε, "είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του σκακιού. Το πλήθος των ιδεών, η πολυπλοκότητα και η συμβολή που είχε, έκανε αυτό το παιχνίδι, το πιο σημαντικό παιχνίδι σκακιού που έχει ποτέ παιχτεί".

Πριν από το παιχνίδι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από το παιχνίδι, ο Κασπάροβ ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής και ενδεχομένως θεωρήθηκε φαβορί. Το 1996,ο Ανατόλι Κάρποβ είχε τα μαύρα πιόνια ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο όπου και κέρδισε. Η ομάδα του υπόλοιπου κόσμου είχε αρκετά δεδομένα υπέρ της, μερικά από τα οποία ήταν καινοτόμα για ένα παιχνίδι στο Internet σε πολλά σημεία. Πρώτον, τέσσερα άτομα επιλέχθηκαν από το MSN να προτείνουν κινήσεις για την Παγκόσμια ομάδα. Ήταν οι Etienne Bacrot, Florin Felecan, Ιρίνα Krush, και η Elisabeth Paehtz.Επίσης, ο grandmaster Ντάνιελ Κινγκ, που είχε προσληφθεί για να παρέχει σχόλια, συχνά λειτουργούσε ως πέμπτος παίχτης. Δεύτερον, οι κινήσεις είχαν επιβραδυνθεί σε ρυθμό μία κίνηση ανά ημέρα. Δηλαδή, ο Κασπάροβ είχε 24 ώρες για να εξετάσει κάθε μία από τις κινήσεις του, και ο κόσμος της ομάδας είχε 24 ώρες για να απαντήσει. Τρίτον, το MSN παρείχε πίνακα ανακοινώσεων για τη συζήτηση των κινήσεων της ομάδας. Αναμενόταν ότι τα πλεονεκτήματα αυτά θα επιτρέψουν συλλογική πραγματική διαβούλευση και θα αυξήσει το επίπεδο του παιχνιδιού.Η ομάδα του κόσμου επωφελήθηκε επίσης από μια οργάνωση που είναι γνωστή ως "The Computer Chess Team» που ιδρύθηκε με αρχηγό τον Gordon Swobe. Αυτή η ομάδα χρησιμοποίησε τα κατανεμημένα υπολογιστικά συστήματα για να αναλύσει κάθε δυνατή γραμμή και προέβη σε συστάσεις προς τον κόσμο.Ο Κασπάροφ έπαιξε πρώτη κίνηση του e4 στις 21 Ιουνίου, και η ομάδα του κόσμου έπαιξε την κίνηση c5 που ψηφίστηκε από ένα πλήθος της τάξης του 41%.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Κασπάροφ είπε, "Πέρασα το περισσότερο χρόνο αναλύοντας αυτό το παιχνίδι από οποιοδήποτε άλλο.".Μετά το παιχνίδι ο Κασπάροβ σόκαρε πολλούς ανθρώπους σχετικά με το φόρουμ του MSN, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό μετά από πολλές αιτήσεις, ανακοινώνοντας ότι είχε διαβάσει το World Team strategy κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο παρακάτω διάλογος δόθηκε σε συνέντευξη στο chat room του MSN: "Ο Host Chris του MSNBC λέει: Μήπως ερχόσασταν συχνά να διαβάσετε τα σχόλια μας στο BBS; Ο Garry Kasparov απαντάει: Φυσικά και το χρησιμοποίησα προς όφελός μου να κοιτάξω και να παρακολουθήσω τη συζήτηση του MSN. COM για το παιχνίδι".Ο Κασπάροφ δικαιολόγησε την απόφασή του με τον ισχυρισμό ότι χρειαζόταν ένα πλεονέκτημα. Στα νεότερα παιχνίδια World Team,δημιουργήθηκαν πιο ασφαλή forum με κωδικούς πρόσβασης, ή ο αντίπαλος δεσμεύτηκε να μην διαβάσει το forum.